________________________
Kontakt:
stevia@stevia.eu.sk
Sledujte nás:
Sladké zložky Stévie cukrovej tvoria diterpénové glykozidy 13-hydroxy-en-kaurenovej kyseliny (steviolu) a líšia sa v glykozidických zložkách. Najviac zastúpený glykozid je steviozid, potom rebaudiozid A a ostatné zložky. Steviozid je hlavnou sladkou zložkou listov Stévie cukrovej, je cca 300 krát sladší ako sacharóza a je zložený zo steviolu, diterpénového karboxylového alkoholu a troch molekúl glukózy.
Diterpénový glykozid | Sladivosť (sacharóza =1) | Priemerný obsah v suchých listoch (%) |
---|---|---|
Steviozid | 250 - 300 | 5 - 22 |
Rebaudiozid A | 350 - 450 | 1,5 - 10 |
Rebaudiozid B | 300 - 350 | 0,4 |
Rebaudiozid C | 50 - 120 | 0,4 |
Rebaudiozid D | 200 - 300 | 0,03 |
Rebaudiozid E Dulkozid A Stevilbiozid |
250 - 300 50 - 120 100 - 125 |
0,03 0,03 - |
Okrem sladivých látok - glykozidov steviolu, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K.
Alternatívne sladidlo | Prirodné/syntetické | Sladivosť |
---|---|---|
Sacharín | syntetické | 250 - 500 x vyššia |
Cyklamát | syntetické | 20 - 30 x vyššia |
Aspartám | syntetické | 100 - 200 x vyššia |
Acesulfám K | syntetické | 100 - 200 x vyššia |
Sorbit | prírodné | polovičná |
Manit | prírodné | polovičná |
Xylit | prírodné | rovnaká |
Fruktóza | prírodné | 1 - 1,4 x vyššia |
Steviozid | prírodné | 200 - 300 x vyššia |
Rebaudiozid A | prírodné | 400 x vyššia |
Rebaudiozid C, Dulkozid A | prírodné | 20 - 120 x vyššia |
Rebaudiozid B, D, E Rebaudiozid C |
prírodné | 200 - 300 x vyššia 20 - 120 x vyššia |