run
2013_04_05_10_25_02.png

 

________________________

Kontakt:

stevia@stevia.eu.sk

 


 

Sledujte nás:

 

Zloženie a porovnanie sladivosti

Sladké zložky Stévie cukrovej tvoria diterpénové glykozidy 13-hydroxy-en-kaurenovej kyseliny (steviolu) a líšia sa v glykozidických zložkách. Najviac zastúpený glykozid je steviozid, potom rebaudiozid A a ostatné zložky. Steviozid je hlavnou sladkou zložkou listov Stévie cukrovej, je cca 300 krát sladší ako sacharóza a je zložený zo steviolu, diterpénového karboxylového alkoholu a troch molekúl glukózy.

Sladivosť diterpénových glykozidov steviolu
Diterpénový glykozidSladivosť
(sacharóza =1)
Priemerný obsah
v suchých listoch (%)
Steviozid 250 - 300 5 - 22
Rebaudiozid A 350 - 450 1,5 - 10
Rebaudiozid B 300 - 350 0,4
Rebaudiozid C 50 - 120 0,4
Rebaudiozid D 200 - 300 0,03
Rebaudiozid E
Dulkozid A
Stevilbiozid
250 - 300
50 - 120
100 - 125
0,03
0,03
-

Okrem sladivých látok - glykozidov steviolu, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K.

Porovnanie sladivosti diterpénových glykozidov steviolu a alternatívnych prírodných a syntetických sladidiel:
Alternatívne sladidloPrirodné/syntetickéSladivosť
Sacharín syntetické 250 - 500 x vyššia
Cyklamát syntetické 20 - 30 x vyššia
Aspartám syntetické 100 - 200 x vyššia
Acesulfám K syntetické 100 - 200 x vyššia
Sorbit prírodné polovičná
Manit prírodné polovičná
Xylit prírodné rovnaká
Fruktóza prírodné 1 - 1,4 x vyššia
Steviozid prírodné 200 - 300 x vyššia
Rebaudiozid A prírodné 400 x vyššia
Rebaudiozid C, Dulkozid A prírodné 20 - 120 x vyššia
Rebaudiozid B, D, E
Rebaudiozid C
prírodné 200 - 300 x vyššia
20 - 120 x vyššia